Karar dün uygulanmaya başlandı! Aracında bu olmayan yandı

Trafikte sağlıklı sürüş deneyiminin yaşanabilmesi adına çeşitli uygulamalar devreye girmeye devam ediyor. Bu kapsamda aktarılan son habere göre Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkede yeni bir uygulama devreye giriyor.
Karar dün uygulanmaya başlandı! Aracında bu olmayan yandı

Aktarılan son haberin detaylarına göre 27 Temmuz 2024 tarihinden itibaren satılan tüm araçlarda Olay Veri Kaydedici sisteminin takılması zorunlu oldu. Peki, Olay Veri Kaydedici nedir?

Şu ana kadar 27 ülkede giren ve aşamalı olarak uygulanmaya başlanacak olan EDR uygulaması gündem oldu. Trafik güvenliğinin önemli ölçüde artmasına yardımcı olacak bu sistem kaza araştırmalarına da farklı bir boyut getirecek.

EDR NEDİR?

EDR sisteminin ne olduğu ve ne işe yaradığı merak konusu oldu. Uçaklarda bulunan kara kutulardaki bu sistem artık resmen araçlarda da olacak. Hız, fren durumu ve araçların pozisyonu gibi pek çok bilgiler sadece kaza öncesi değil, kaza sonrasında da kayıt altına alınacak. Kazalardan kaynaklı olan ölümlerin ve yaralanmaların önüne geçilmesi bu şekilde mümkün olacak.

TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Uygulamaya geçen bu sistem sayesinde trafik güvenliğinde artışların kaydedilmesi bekleniyor. EDR’den elde edilen verilerin kaza risklerinin ve kazaya sebep olan faktörlerin belirlenmesinde kullanılacak. Bu şekilde araç güvenliği standartları geliştirilebilecek olup, sistemin acil bir durum tespit etmesi halinde aracın eCall sistemi ile otomatik yardım çağrısında bulunmasının da önü açılacak.

EDR SİSTEMİ TÜRKİYE’DE OLACAK MI?

EDR sisteminin artık uygulanacak olması sonrasında EDR’nin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Sistemin en kısa süre içerisinde hem Türkiye hem de ABD’ye gelmesi bekleniyor. ABD’de kara kutular 2012 yılından itibaren zorunlu olması için yasa teklifi hazırlanmış ancak 2019 yılında bu teklif geri çekilmişti. Şu anda da yeni bir teklif üzerinde çalışılıyor. Bu kapsamda EDR sisteminin yakın zamanda ABD’de de uygulamaya girmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde sistem Türkiye’de de kullanılmaya başlanabilir.