Babanın reddettiği miras çocuğa geçer mi?

Miras paylaşımları yapılırken uygulanan kuralların bilinmesi çoğu sorunun önüne geçiyor. Reddedilen mirasın akıbetinin ne olacağı da hukuki olarak kesin bir şekilde belirlenmiştir.
Babanın reddettiği miras çocuğa geçer mi?

Miras paylaşımları çoğu kişinin hayatında bir veya birden fazla sayıda karşılaştığı bir durumdur. Ancak bazı özel durumlarda miras paylaşımının nasıl olacağı kafa karıştırıcı olabiliyor. Bunların en karmaşık olanı da mirasın reddedilmesi halinde ortaya çıkıyor. Miras reddedilince hangi uygulamalar yapılacağı merak uyandırıyor.

MİRAS REDDEDİLİRSE NE OLUR?

Kişiler kanuni süresinde işlem yapmak şartıyla mirası reddedebilirler. Miras reddi Türkiye’de daha çok miras bırakanın mal varlığının değerinden çok borcu olması durumunda başvurulan bir yöntem oluyor. Ancak bazı durumlarda aile içerisinde kötü ilişkilerden dolayı da miras reddedilebiliyor. Bu durumda ise mirasın ne olacağı hukuken net bir şekilde bellidir.

Bir kişiye anne veya babasından miras kalmış ve o kişi de bunu reddetmişse mirası reddeden kişinin alt soyunun olup olmadığına bakılır. Daha net bir ifade ile dededen kalan mirası baba reddetse de torun kabul edebilir. Bu durumda babanın payı onun çocuklarına geçecektir. Bu denklemde dededen toruna yasal mirasçılık ilişkisi kurulmaktadır ve o pay diğer mirasçılar ile paylaşılmaz.

Dededen kalan mirasın torun tarafından da reddedilmesi durumunda alt soy tükeneceği için farklı bir uygulama yapılır. Bu durumda miras paylaşımında Vefat eden kişinin diğer mirasçıları hak sahibi olurlar. Reddedilmiş miras da miras payı oranında diğer mirasçılar arasında paylaştırılır. Bu konuda herhangi bir itiraz da olamayacaktır. Reddedilen mirasın sonradan talep edilmesi mümkün değildir.

Miras paylaşımı yapılırken profesyonel hukuki destek alınması sağlıklı bir paylaşım için faydalı ola bilmektedir. Bu şekilde taraflar yasal haklarını korumuş olurlar ve herhangi bir haksızlığa uğramazlar.