Kira zammında yeni dönem uyarısı! Sakın yapmayın!

Kira zamlarında yeni dönem başlarken uzmanlardan kiracılara kritik bir uyarı yapıldı. Ev sahipleri zam talebiyle kapıyı çaldığında kiracıların ne yapmaları gerektiği açıklandı.
Kira zammında yeni dönem uyarısı! Sakın yapmayın!

Son 2 yıldır konut kiralarında yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanıyordu. Bu durum çoğu ev sahibini mağdur etse de kiracıların işlerine geldi. Şimdi ise bu uygulama sona erdi ve kira zammında yeniden eski sisteme dönüş yapıldı. Kira sözleşmesi yenileneceği zaman ev sahipleri son 12 aylık TÜFE oranı kadar yasal kira artış oranı uygulayabilecekler ve bu oranın üzerine çıkılamayacak. Son açıklanan enflasyon rakamları ile beraber kira zammında yasal sınır Temmuz ayı sonuna kadar yüzde 65 olacak. Ev sahipleri yüzde 65 oranında kira zammı yapabilecekler.

EV SAHİBİ İSTEDİĞİ ZAMAN KİRAYA ZAM YAPAMAZ

Uzmanlar kiracıları uyanık ev sahiplerine karşı uyarmaya başladılar. Buna göre her ev sahibinin yeni kira zammı diyerek kiracının kapısını çalması doğru olmayacak. Zira buna hakları bulunmuyor. Kira zammı yapılabilmesi için mevcut kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolmuş olması gerekiyor. Temmuz 2023’te kiraya zam yapılmış ise ev sahibi Temmuz 2024’te kiracıdan zam isteyebilir. Ancak bu 1 yıllık süre dolmamış ise kiracıdan zam talep etmek ek zam kapsamına gireceği için yasal olmayacaktır.

KİRACILAR NE YAPMALI?

Kira zammı dönemi gelmemesine rağmen kiraya zam isteyen ev sahiplerine karşı kiracıların ne yapabilecekleri merak ediliyor. Kiracılar öncelikle bu zammı kabul etmemelidirler. Mevcut kiranın ise eksiksiz bir şekilde ödenmesi sağlanmalıdır. Ev sahibi yasal yollara başvurursa zaten mahkemede haksız çıkacaktır. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı bulunuyor. Kiracının kesinlikle ev sahibine kira borcu bulunmamalıdır.

Kira borcu olmayan kiracıdan fazladan kira zammı talep eden ev sahipleri mahkemeye gitseler bile elleri boş dönecektir. Kiracı kira zammını kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolduğu ay yapmalıdır. Bunun aksine yapılacak olan kira zammı keyfi olacaktır.