Adalet Bakanı açıkladı! Yüzde 25 kira zammı sınırı aşılabilir, tek şartı var!

Ev sahiplerinin uymak zorunda oldukları yüzde 25 kira zammı sınırı ile alakalı olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarda bulundu. Ev sahiplerinin yüzde 25’ten fazla kiraya zam yapabileceklerini ama bunun bir şartı olduğu ortaya çıktı.
Adalet Bakanı açıkladı! Yüzde 25 kira zammı sınırı aşılabilir, tek şartı var!

Türkiye’de kira zammı meselesi vatandaşın en büyük sorunu olmaya devam ediyor. Konutlarda kiralara yüzde 25’ten fazla zam yapılamıyor. Bu durum kira geliri ile geçinen vatandaşlar için büyük bir haksızlık oluyor. Her şeye çok daha yüksek oranlı zam yapılırken bu vatandaşların kira gelirleri en fazla yüzde 25 artabiliyor ve bu da reel bir gelir kaybı oluyor. Kiracı tarafında ise yüksek kira bedeli ödemek gelirinin önemli bir kısmını barınma ihtiyacı için harcamak anlamına geliyor ve bu da kiracıları oldukça zorluyor. Devlet tarafından bu sorun yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile çözülmeye çalışılıyor ama pek de sorunlara çare olunamıyor.

YÜZDE 25 SINIRI AŞILABİLİR Mİ?

Yüzde 25 kira zammı sınırı ile alakalı olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni bir açıklama yaptı. Ev sahiplerinin yüzde 25 kira zammı sınırlamasını aşabilmelerinin mümkün olduğunu belirten Yılmaz Tunç, “Biz kira fiyatları vatandaşlarımızı zorlamasın diyerek yüzde 25 kira zammı uygulamasını bir yıl daha uzattık. Gerçekten bu sınırlama olmasa fahiş kira zamları ile karşılaşacaktı vatandaşımız. Tüm ev sahiplerini kast etmiyorum ama bazı ev sahipleri bunu yapmak istediler.

Ev sahiplerine yüzde 25 kira zammı sınırlamasında bir açık kapı bıraktık. Daha fazla oranlı kira zammı yapabilirler. Bunun önüne bir yasal engel koymadık. Ancak bunun tek şartı var. O da bu zamma kiracının da onay vermesi gerekir. Her iki taraf da isterse istedikleri oranda kira zammı yapılabilir. Yüzde 25 kira zammı sınırı asla aşılamaz diye bir durum yok.” dedi.

YENİ UYGULAMA BAŞLIYOR!

Kiracı ve ev sahibi ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. 1 Eylül itibari ile artık kat mülkiyeti davaları direkt olarak mahkemelerde konu edilemeyecek. Kira zammında anlaşamayan ev sahipleri ile kiracılar arabulucuya başvuracaklar. Arabulucu mahkeme aşamasına gelmeden taraflar arasında anlaşma sağlayabilecek. Anlaşma olmazsa o zaman dava açılabilecek.