Kirasını aksatmayan kiracı evden nasıl çıkarılır?

Kira ödemelerini aksatmayan kiracıların evden çıkarılmalarının nasıl olabileceği ev sahipleri tarafından merak ediliyor. Kira borcu olmayan kiracı için tahliye kararı nasıl alınır?
Kirasını aksatmayan kiracı evden nasıl çıkarılır?

Ev sahiplerinin kiracılarını evden nasıl çıkarabilecekleri konusu sürekli olarak araştırılan konular arasında yer alıyor. Genellikle kira ödemelerini aksatan kiracıların evden nasıl çıkarılabilecekleri konusu araştırılıyor ve bunun da yolları genellikle biliniyor. Ancak kira borcu olmayan, kirasını 1 gün bile aksatmayan bir kiracının evden çıkarılması ev sahipleri için oldukça zorlayıcı oluyor. Bu kiracıların evden çıkarılmaları mümkün mü?

EV SAHİBİNİN HAKLI GEREKÇESİ OLMALI?

Kira borcu yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerine getiren kiracıların evden nasıl çıkarılabilecekleri konusu ev sahibinin haklı bir gerekçeye sahip olması kuralında tıkanıyor. Haklı bir gerekçe olmazsa bu kiracıları ev sahipleri kesinlikle çıkaramıyorlar.

Ev sahipleri için ilk haklı gerekçe eve kendilerinin ihtiyaçlarının olmasıdır. Ancak bu gerekçenin kiracının evden çıkarılmasıyla neticelenmesi hiç de kolay değildir. Ev sahipleri muhtemelen bu gerekçe ile kiracının kapısını çalacak ve sonuç alamayacaktır. Bu durumda yasal süreç başlatılacaktır. İşte bu yasal süreçte ev sahibi eve kendisinin ihtiyacı olduğunu ispat etmelidir. Bu ispat yeterli olmayacak ve mahkeme sonuna kadar bu ihtiyacın devam ediyor olması gerekir. Bu koşullar sağlanırsa kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.

Haklı bir diğer gerekçe kiracının eve özensiz bakmasıdır. Kiracı evi hor kullanıyorsa, ev sahibine kötü davranıyorsa, komşuları ile geçinemiyorsa yine ispat etmek koşuluyla kiracılar evden çıkarılabilirler.

Ev sahibi evde esaslı tadilat yapacaksa kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak bu bir bahane olarak kullanılmamalı ve tadilat yapılmalıdır. Ayrıca ev tadilat sonrası yeniden kiraya verilecekse ilk kiralama teklifi evden çıkarılan kiracıya yapılmalıdır.

Öte yandan evin kentsel dönüşüme girmesi gibi çok özel durumlarda da kiracının evden tahliyesi gerçekleşebilir.