Kira zammı hesapları değişti! Kiraya ne kadar zam gelecek?

Ev sahipleri ve kiracılar için yeni dönem başlıyor. Kira zammında izlenecek olan yol belli oldu. Kiraya ne kadar zam yapılabilecek?
Kira zammı hesapları değişti! Kiraya ne kadar zam gelecek?

Hem ev sahipleri hem de kiracılar için yeni dönem başlıyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü itibariyle artık sona erecek. Ev sahipleri ve kiracılar ise kira zammında hangi oranların kullanılacağını araştırıyorlar. Bunun için bazı oranlar bulunuyor ve kira zammı için bu oranlar üst sınır olacak. Bu yeni uygulama kiracıların hoşuna gitmeyecek ve 2 yıldır kira zammı konusunda kiracılara verilen avantaj net bir şekilde artık ortadan kalkmış oldu.

1-3 TEMMUZ ARASI KİRA ZAMMI!

1 Temmuz ile 3 Temmuz arasında kira sözleşmesi yenilenecek olan kiracıları kira fiyatlarına ne kadar zam geleceği belli oldu. Ev sahipleri 1-3 Temmuz arasında kira sözleşmesini yenileyecekler ise yüzde 62,51 oranında kira zammı uygulayabilecekler. Kiracıların yapılacak olan bu zamma herhangi bir şekilde itiraz etme hakları bulunmuyor. Kiracılar bu yasal kira artış oranı aşılmadıkça ev sahiplerinin gelen kira zam talebini kabul edememezlik yapamayacaklar.

3 TEMMUZ’DA RAKAM DEĞİŞECEK!

Kira zammında 3 Temmuz 2024 tarihinde rakam değişecek. TÜİK tarafından Haziran 2024 enflasyonu açıklanacak. Bu yeni enflasyonun açıklanması ile beraber son 12 aylık TÜFE oranı da değişecek. Bu açıklanacak olan rakamın ardından yapılacak hesaplama ile yeni kira artış oranı belirlenecek. Ancak bu oranında büyük bir düşüş ile değişmesi beklenmiyor. Yine kira artış oranının yüzde 60 seviyelerinde olması bekleniyor. Kesin rakam ise TÜİK’İn açıklaması ile netleşecek.

Öte yandan Haziran 2024 kira artış oranı ile Temmuz 2024 kira artış oranı arasında küçük bir fark olması bekleniyor. Bundan dolayı 3 Temmuz ve sonrasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde kira zammı küçük de olsa bir miktar daha az olabilecek. Kiracıların bu ayrıntıyı dikkate almaları halinde çok küçük bir kazanç elde edebilecekleri bildirildi.