Haksız yere evden çıkarılan kiracıya ne kadar tazminat ödenir?

Kiracıların ev sahipleri tarafından haksız yere evden çıkarılmaları başlı başına bir sorun olurken kiracılar uğradıkları haksızlığın bedelini ev sahiplerine ödetmek istiyorlar.
Haksız yere evden çıkarılan kiracıya ne kadar tazminat ödenir?

Ev sahiplerinin kiracılara yönelik uygulamaları bazı durumlarda can sıkıcı bir hal alabiliyor. Ev sahipleri çeşitli bahaneler üreterek kiracıları evden çıkararak o evi daha yüksek bir bedel ile kiraya vermek istiyorlar. Bu durum karşısında kiracılar açık bir haksızlığa uğruyorlar. Bu haksızlık karşısında kiracılar bunun ev sahiplerine bir faturası olması gerektiğini düşünüyorlar. Bu konunun yasal boyutu kapsamlı bir şekilde araştırılıyor.

KİRACININ EVDEN ÇIKARILMA NEDENİNE BAKILIYOR

Kiracının evden haksız yere çıkarılıp çıkarılmadığı konusu oldukça karmaşık bir mesele oluyor. Öncelikle kiracının hangi gerekçe ile evden çıkarıldığına bakılması gerekiyor. Bu gerekçe haklı mı yoksa haksız mı o değerlendiriliyor. Örneği ev sahibi kiracıya evde esaslı tadilat yapacağını söyleyerek evden çıkarmış ama tadilat yapmadan evi bir başkasına kiralamış olabilir. Bu durumda açık şekilde kiracı haksızlığa uğramıştı.

Benzer şekilde ev sahibi eve ihtiyacım var diyerek kiracıyı evden çıkarmış ama evi bir başkasına kiralamıştır. Burada da ev sahibi haksızlık yaparak kiracıyı mağdur etmiştir. Bu örneklerde kiracılar açık bir şekilde haklıdırlar. Bundan dolayı da ev sahibi bu haksızlığın bedelini yasal olarak ödemelidir. İşte tam bu noktada kiracıların dikkat etmesi gereken çok önemli bir ayrıntı bulunuyor.

YAZILI OLARAK İSPAT TEDBİRİ ALINMALI!

Ev sahibi kiracıyı hangi gerekçe ile evden çıkarmak isterse istesin kiracı bunu ileride ispat etmek zorundadır. Bundan dolayı bu durumu anlatan yazılı bir belge ev sahibinden alınmalıdır. Ev sahibinin eve ihtiyacı varsa bunu yazılı olarak kiracıya bildirmesi sağlanmalıdır. Mümkünse mahkeme süreci yaşanmalı ve konu açık bir şekilde delillendirilmelidir. Bu sağlandığında kiracı mağdur olduğunu ispat edebilecektir. Bu ispat ile de ev sahibi kiracıyı mağdur ettiği için 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemeye mahkum edilir.