Almanlardan İstanbul depremi raporu! Deprem tam nerede, kaç büyüklüğünde olacak?

Alman deprem uzmanlarından Marmara Denizi’nde meydana gelecek depreme ilişkin yeni bir tahmin yapıldı. Deprem tam olarak nerede ve kaç büyüklüğünde olacak?
Almanlardan İstanbul depremi raporu! Deprem tam nerede, kaç büyüklüğünde olacak?

Marmara Denizi’nde deprem olacağı ve bunun da İstanbul’a çok yakın bir mesafede gerçekleşeceği çok uzun yıllardır deprem uzmanları tarafından dile getiriliyor. Türkiye’nin ünlü yer bilimi uzmanları olan Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör bu konuda sık sık çok önemli uyarılar yapıyorlar ve İstanbul’un depreme hazırlıklı hale getirilmesi için tavsiyelerde bulunuyorlar. İstanbul depremi ile alakalı olarak son uyarı ve tahmin ise Almanya’dan geldi. Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanları Marmara Denizi’nde gerçekleşmesi beklenen depreme dair kapsamlı bir rapor yayınladılar.

ALMANLARDAN DEPREM RAPORU!

Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanları Dirk Becker ile Marco Bohnhoff tarafından Türkiye’deki tektonik yapı üzerinde yeni bir inceleme yapıldı. Bu incelemeler ile beraber olası Marmara depremine dair çok önemli bilgilere ulaşıldı. Bu bilgiler bir rapor haline getirilerek bilimsel bir araştırma halinde yayınlandı.

SON BÜYÜK DEPREM 1766'DA OLDU

Yapılan araştırmada İstanbul’un güneyinden geçen Marmara fay hattı için “sismik boşluk” ifadesi kullanıldı. Uzmanlara göre bu bölgede 7’nin üzerinde büyüklüğe sahip bir depremin beklendiği bildirildi. İstanbul’da depremin tarihi geçmişine de dikkat çeken uzmanlar 250 yılda bir bu bölgede şiddetli bir deprem meydana geldiğini tespit ettiler. Son büyük depremin 1766 yılında 7,4 büyüklüğünde yaşandığını belirten uzmanlar yeni bir deprem için sürenin artık çok daraldığına dikkat çektiler.

DEPREM GECİKTİ!

Yapılan değerlendirmede Alman bilim insanları Avrasya ile Anadolu tektonik levhaları arasında sınır barındıran Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Ana Marmara Fayı’nın uzun süredir aktifleşemediğine vurgu yaptılar. Biriken stresin büyük bir deprem oluşturabileceği ifade edilirken 7 ve üzerinde bir depremin geciktiği tespiti yapıldı.

DEPREM TAM NEREDE VE KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK?

Depremin tam olarak nerede gerçekleşebileceğine dair de bir tespitte bulunuldu. Buna göre deprem İstanbul’un güneyinde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde Adalar fayı segmentinde gerçekleşecek. Bunun yanında Marmara Denizi’nin batısında bulunan Ganos fayında da enerji birikimi olduğu ve bunun çok büyük bir riske neden olacağı da bildirildi. Ganos fayının kırılması durumunda Adalar fayında gerçekleşecek olan depremin büyüklüğü 7,4’ün dahi üzerine çıkabilecek.