Nisan ayı Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Nisan 2024 dönemi için verilecek faiz kararı merakla beklenmeye başlandı. Merkez Bankası’nın faiz kararı hangi gün, saat kaçta açıklanacak?
Nisan ayı Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Nisan ayında alacağı faiz kararı büyük bir heyecan ile beklenmeye başlandı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yönetiminde toplanacak olan Para Politikaları Kurulu (PPK) yaşanan son ekonomik gelişmeleri değerlendirerek faiz kararını verecekler. Piyasaların merakla beklediği bu faiz kararının ne olacağına dair farklı değerlendirmeler yapılıyor. Merkez Bankası’nın faiz kararı hangi tarihte açıklanacak?

FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) Nisan ayı toplantısı 25 Nisan 2024 Perşembe günü yapılacak. Merkez Bankası Başkanı fatih Karahan’ın yönetiminde gerçekleştirilecek olan toplantıdan Nisan ayının faiz kararı çıkacak. Merkez Bankası faiz kararını saat 14:00’da açıklayacak. Perşembe günü 14:00’da faiz kararı Merkez Bankası’nın resmi internet sitesi üzerinden ilan edilerek kamuoyuna duyurulacak.

FAİZ KARARI NE OLACAK?

Merkez Bankası’nın faiz kararı ile alakalı olarak farklı değerlendirmeler yapılmaya devam ediliyor. Piyasa beklentilerine göre Merkez Bankası’nın Nisan ayı PPK toplantısında faiz sabit bırakılacak ve herhangi bir değişiklik yapılmayarak politika faizinin yüzde 50 seviyesinde kalması sağlanacak. Bazı ekonomistler ise bu yönde alınacak bir kararın olumsuz sonuçları olacağını, politika faizi ile enflasyon arasında henüz denge kurulamadığı, reel faizin halen daha negatifte olduğu gerekçesi ile politika faizinin yüzde 50’den yüzde 55’ye yükseltilmesi gerektiği dile getiriliyor.

DOLAR VE ALTIN NASIL ETKİLENECEK?

Merkez Bankası’nın faiz kararının dolar kuru üzerinde çok fazla bir etkisi pek bulunmuyor. Geçtiğimiz ay yapılan yüzde 5 oranındaki sürpriz faiz artırımı dolar kurunda yaklaşık 1 TL’lik gerilemeyi sağlamıştı. Ancak bu ay bir sürpriz karar alınması beklenmiyor. Bundan dolayı dolar kurunda düşüş olmayacağı ve yükselişler için de kurun baskılanacağı için değişiklik meydana gelmeyeceği düşünülüyor. Dolar kuru kayda değer bir fiyat değişim ile karşılaşmayacağı için gram altın fiyatının da faiz kararından etkilenmesi çok zor olarak değerlendiriliyor.