58 yaş, 3600 günle emeklilik! SGK açıkladı, kimlere hemen maaş bağlanacak?

Türkiye’de emekli olmanın koşulları kişiden kişiye değişirken bazı çalışanlar için 3600 günle 58 yaşında emekliliğin mümkün olduğu bildirildi. SGK kimlerin 58 yaşında emekli olabileceklerini açıkladı.
58 yaş, 3600 günle emeklilik! SGK açıkladı, kimlere hemen maaş bağlanacak?

Türkiye’de emeklilik mevzuatı çalışanların kafalarını allak bullak ediyor. Uzun yıllar içerisinde birkaç defa değişen emeklilik sistemi nedeniyle ilk sigortalı olunan tarihe göre emeklilik şartları da farklı oluyor. Bunun için de kimin ne zaman emekli olabileceği de tamamen kişisel bir nitelik kazanıyor. Bu soruya da cevap verebilmek için yine SGK mevzuatında farklı farklı kıstaslara bakılması gerekiyor.

3600 GÜN EMEKLİLİK İÇİN YETER Mİ?

Uzun yıllar boyunca EYT’liler Türkiye’de bir emeklilik mücadelesi verdiler ve Mart ayının başından itibaren değişen yasayla bu mücadelelerinde büyük oranda başarılı oldular. EYT’liler için yaş şartı kalkarken prim şartları 5000 ile 5950 arasında değişiyor. Ancak bir diğer alternatif de 3600 gün ile emeklilik oluyor. Yalnız orada çok önemli bir ayrıntı var. 3600 gün ile emekli olunacaksa EYT’li olunsa dahi yaş şartı devreye giriyor. EYT düzenlemesinde 3600 günle düzenlemeye dair bir değişiklik yapılmadı. Bu kısmi emeklilikte yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak kaldı.

KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?

3600 günle emeklilik olarak bilinen kısmi emeklilik ile alakalı bazı detaylar merak ediliyor. Bir kere 3600 prim günü toplayan herkesin emekli olabileceği anlamına gelmiyor bu hak. SGK mevzuatına göre emekli olunması için gereken prim şartını bundan sonra çalışsalar da tamamlayamayacak olan kişilere kısmi emeklilik hakkı veriliyor. Burada da 3600 prim günü koşulu uygulanıyor. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşından sonra prim günlerini fazla artıramayacakları için bu kişilere SGK emeklilik hakkı veriyor ve buna da kısmi emeklilik adı veriliyor.

KİMLER İÇİN GEÇERLİ?

Esasında SGK’nın kısmi emeklilik imkanı her sigortalı için uygulanabilir ama şartları farklı olmaktadır. 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlar için kısmi emeklilik şartı 3600 gündür. Ancak 1999 sonrasında sigortalı olanlar için bu prim şartı 3600 olarak değil 4500 ve 5400 gün olarak uygulanıyor. SSK’lılara 4500 gün, Bağkur’lulara ise 5400 gün ile kısmi emeklilik hakkı tanınıyor. Yaş şartı bu çalışanlar için de geçerli oluyor.

NE KADAR MAAŞ ALIYORLAR?

Kısmi emeklilikle yani 3600 gün ile emekli olanların ne kadar maaş aldığı konusu da araştırılıyor. Burada ödenen primlerin seviyesine göre kişiye göre uygulama yapılması gerekiyor. Ancak 2008 sonrasında aylık bağlama oranları sigortalılar aleyhinde değişince çok yüksek bir maaşla emekli olmak mümkün olmuyor. Genellikle en düşük emekli maaşının altında aylık bağlanıyor ve bu aylıklar 7.500 TL’ye tamamlanarak ödeniyor. Lakin çok yüksek seviyeden prim ödemesi yapanlar bu tutarın üzerinde emekli maaşı alabilirler.