Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Ev sahiplerinin kira zammı ile kiracıların kapılarını çalmaya hazırlandıkları biliniyor. Fazla kira zammı yapan ev sahibine karşı ne yapılabilir?
Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Ev sahipleri ile kiracıların sık sık karşı karşıya geldikleri biliniyor. Taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda her iki taraf da yasal haklarını doğru bilmedikleri için yanlış adımlar atarak ya kendilerini ya da karşı tarafı mağdur ediyorlar. Bu konu en fazla kira zammı meselesinde ortaya çıkıyor. Ev sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceğine dair sınırda yapılan değişiklikler kafa karıştırdığı için kiracılar fazla kira zammı yapılması durumunda ne yapabileceklerini merak ediyorlar.

EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Ev sahibinin kira zammında uygulayacak olduğu üst sınır yasalar tarafından belirlenmiştir. Bu üst sınır son 2 yıldır yüzde 25 olarak uygulanıyor. Bu sınır Temmuz ayında sona erecek ve yeni dönem başlayacak. Bu yeni dönemin başlayacak olması ev sahiplerinin kiraya istedikleri gibi zam yapabilecekleri anlamına gelmiyor. Bu konuda eski sisteme dönüş yapılacak ve yasal kira artış oranı uygulanacak.

Ev sahipleri 1 Temmuz 2024 sonrasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde kira zammını son 12 aylık TÜFE oranında belirleyebilecekler. Bu yasal kira artış oranı ev sahibinin kiraya yapabileceği zammın üst sınırını ifade ediyor. Bu oranın kiracının onayı olmadan aşılabilmesinin yasal olarak imkanı bulunmuyor. Kiracı onay verirse ev sahibi istediği oranda kira zammı yapabilir ve bunun önünde kanuni bir engel de yoktur.

NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Ev sahipleri yasal kira artış oranının üzerinde kira zammını kiracının onayı olmadan yaparsa kiracılar bu durumu nereye şikayet edebileceklerini merak ediyorlar. Bu meselenin direkt olarak bir şikayet merkezi bulunmuyor. CİMER, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi kanallar üzerinden şikayetçi olunabilir. Ancak kiracının bu durum karşısında ev sahibinin yüksek kira zammı talebine boyun eğmemesi ve yasal kira artış oranı kadar kira zammı yapıp ödemeyi buna göre yapması yeterli olacaktır. Bu durumda ev sahibi kiracıya yönelik herhangi bir hukuki adım atamayacaktır.