Kiracı mahkemenin tahliye kararına uyup evi boşaltmazsa ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında görülen tahliye davalarını ev sahiplerinin kazanması durumunda bu karara kiracılar uymazsa hangi yasal uygulamaların yapılacağı merak konusu oluyor.
Kiracı mahkemenin tahliye kararına uyup evi boşaltmazsa ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında tahliye davaları oldukça merak edilen bir husus oluyor. Ev sahipleri kiracılar hakkında haklı bir gerekçe ileri sürerek tahliye davası açabilirler. Bu dava açılmadan önce arabulucu aşamasının geçilmesi gerekiyor ve bu süreç 3 haftada bitmektedir. Sonrasında ise dava açılabilmektedir.

DAVA NE KADAR SÜRER?

Tahliye davalarının ne kadar süreceği konusunda bir standart uygulama bulunmamaktadır. Bu davanın içeriğine, mahkemenin yoğunluğuna ve diğer yan gerekçelere göre kısa veya uzun olabilmektedir. Ancak istinaf süreci de hesaba katıldığında ortalama olarak tahliye davalarının kararlarının kesinleşmesi 2 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Arar kesinleştikten sonra ise karara uygun olarak işlemler yapılabilmektedir.

TAHLİYE KARARINA UYULMAZSA NE YAPILIR?

Ev sahibi kiracıyı mahkemeye vermiş ve hukuki süreçler tamamlanarak tahliye kararı kesinleşmiş ise kiracı bu karara uyarak evi boşaltıp anahtarı ev sahibine teslim etmelidir. Bunu yapmak yerine evi boşaltmayan kiracı tahliye kararına uymazsa yaptırımları da göze alacaktır. Mahkeme kararına uymamak prensip olarak tek başına yaptırım gerektiren bir durumdur.

KİRACI EVDEN ZORLA ÇIKARTILABİLİR

Kiracıya önce kesinleşen mahkeme kararı tebliğ edilir. Sonrasında ise icra kanalıyla kendisine bir tebliğ yapılır ve bununla tahliye emri verilir. Bu süreçte kiracı eğer evi boşaltmamakta ısrar ederse o zaman cebri icra başlatılır. Böylece kolluk kuvvetleri ile kiracı zorla evden çıkarılarak evin tahliye edilmesi sağlanır. Kesinleşmiş olan mahkeme kararına karşı kiracı ne kadar direnirse dirensin kendisine avantaj sağlayabilecek bir imkan elde edemez. Bundan dolayı bu kararlara hemen uyulmalı ve ev tahliye edilmelidir.