Cüzdanında kumbarasında 5 25 50 kuruşu 1 TL'si olanlar! Darphane hepsini topluyor bozuk para krizi patlak verdi

Piyasada büyük bir bozuk para krizi yaşanırken Darphane toplama kararı aldı. 5 25 50 kuruşu 1 TL'si olanlar!
Cüzdanında kumbarasında 5 25 50 kuruşu 1 TL'si olanlar! Darphane hepsini topluyor bozuk para krizi patlak verdi

Cüzdanında kumbarasında 5 25 50 kuruşu 1 TL'si olanlar! Darphane hepsini topluyor bozuk para krizi patlak verdi- Son dönemde peş peşe gelen zamlar piyasada büyük bir bozuk para ihtiyacı doğmasına neden oldu.

Örneğin ekmeğin bazı şehirlerde 6 TL bazı şehirlerde 7,5 TL olması, bazı şehirlerde dolmuş ücretlerinin mesafe farkına göre 12, 13, 17 TL gibi küsüratlı hallere gelmesi ile piyasada bozuk paraya olan ihtiyaç artarken darphane tarafından alınan karar da bu krizin boyutunun artmasına neden oldu.

DARPHANE BOZUK PARA BASIMINDA YENİ SİSTEME GEÇTİ MADENİ PARA KRİZİ PATLAK VERDİ!

Pandemi döneminde yaşanan ekonomik çalkantı değerli madenlerin fiyatlarında rekor artış yaşanmasına neden olurken bu da madeni paraların basım maliyetlerini yükseltmişti. TL'nin dolar karşısında değer kaybı ile bazı madeni paraların değerleri hurda fiyatının altında kalırken bu da hurdacıların bozuk para toplamasına neden olmuştu. Süreçte Darphane alınan karar ile bozuk paraların basım maliyetini düşürmek için paraların ağırlığını düşürmüş ve kalınlığını azaltmıştı.

bozuk-para-krizi.jpg

Darphane eski bozuk paraları piyasadan çekerken yeni bozuk paralarının basımlarının sınırlı kaldığı iddiası gündeme taşındı. Süreçte marketler, tekel bayileri, bakkallar, ekmek bayileri, kafeler, lokantalar, bayiler ve dolmuşlarda büyük bir bozuk para krizi yaşanmaya başlandı.

Esnaf bozuk para olmadığı için para üstü veremediğini belirterek durumdan şikayetçi olarak dilencilerden para aradıklarını dile getirdi. Pek çok üründe artık kusuratlı fiyat olduğunu belirten esnaf günlük 500 -600 TL bozuk para ihtiyacı olduğunu belirterek müşterilerine para üstü verirken büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Esnaf bozuk para krizi nedeni ile herkesin kredi kartı ile ödeme yapmak istediğini bunun ise komisyon giderleri nedeni ile kendilerine zarar yazdığını belirterek yaşanan sorunun bozuk para arzının arttırılarak çözülmesini istiyor. Darphane tarafından ise henüz konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, sizcede de piyasada bozuk para kıtlığı yaşanıyor mu, sizde bu tip durumlarla karşılaştınız mı?