Eski hastalık yeniden HORTLADI! En ölümcül bulaşıcı hastalık geri döndü bu 3 belirtiye aman dikkat

Bir dönem binlerce insanın ölümüne neden olan ve bulunan tedavisi sonrası unutulan o hastalık yeniden hortladı! Dünyada verem vakalarında artış yaşanıyor...
Eski hastalık yeniden HORTLADI! En ölümcül bulaşıcı hastalık geri döndü  bu 3 belirtiye aman dikkat

Eski hastalık yeniden HORTLADI! En ölümcül bulaşıcı hastalık geri döndü bu 3 belirtiye aman dikkat - İnsanlık tarihinin en çok ölüme neden olan bulaşıcı hastalıkları arasında yer alan Verem vakalarında ne yazık ki yeniden büyük artış yaşanmaya başlandı. Günümüzde geliştirilen tanı ve tedavi yöntemleriyle aslında kolaylıkla tedavi edilen verem ne yazık ki Covid-19 nedeniyle yeniden hortladı.

Konu hakkında açıklama yapan Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Covid-19 salgını nedeniyle insanların veremle savaşta 10 sene geriye döndüklerini ifade etti. Tıp dünyasında tüberküloz halk arasında ise Verem adı ile anılan hastalık ne yazık ki mücadelede yaşanan en ufak bir sektede büyük bir hızla yayılarak insanlığı mücadelesinde geri düşürüyor.

VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİ SAYESİNDE TÜRKİYE ATAĞA GEÇTİ!

Dünyada her yıl ortalama 1,2 milyon insan tüberküloz nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl 10 milyon yeni hasta ortaya çıkıyor ancak bunların yüzde 71’inin kayda geçtiği biliniyor. Her yıl dünyada yarım milyon "dirençli tüberküloz" hastası ortaya çıkıyor. Düzenli takip ve tedavisi yapılmayan hastalar hayatını kaybediyor. Sonuçta dünyada en çok öldüren bulaşıcı hastalık olan verem, bütün ölümler içinde de onuncu sırada yer alıyor.

Verem günümüzde Güneydoğu Asya’da ve Afrika’nın Güney yarısında hala büyük bir salgın şeklinde varlığını sürdürüyor. Dünyadaki bütün hastaların yüzde 26 Hindistan'da bulunuyor. Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Güney Afrika, sırasıyla en çok hastanın ülkeler. Türkiye ise Veremle Savaş Dispanserleri sayesinde bu sayıları oldukça düşürmüş durumda.

verem-belirtileri.jpg

VEREM BELİRTİLERİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR, VEREMİN BELİRTİSİ NEDİR?

Veremin en önemli belirtisi 2-3 haftadan uzun süren öksürük olarak gösteriliyor. Yine kişide balgam çıkarma, göğüs ve sırt ağrısı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, iştah kaybı ve hızlı kilo verme, ateşle beraber ortaya çıkan gece terlemeleri ve son evrede ise kan tükürmek veremin belirtileri arasında yer alıyor. Erken evre belirtiler çoğu zaman basit bir üşütme ve soğuk algınlığı ile karıştırıldığı için önemsenmezken hastalar genelde kan tükürmenin ortaya çıkmasının ardından sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunuyor.