Havanın ısınmasıyla belirtiler artıyor! O hastalık gece boyu uyutmuyor

Havaların ısınması ile birlikte pek çok mevsimsel rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıkların başında ise kurdeşen geliyor. Kaşıntının kısa süre içerisinde yayıldığını ifade eden uzmanlar hastaların poşet bile taşıyamadığını söylüyor.
Havanın ısınmasıyla belirtiler artıyor! O hastalık gece boyu uyutmuyor

Konuya ilişkin açıklama Prof. Dr. Zekayi Kutlubay tarafından geldi. Kutlubay, yaptığı açıklamasında hastaların ezbere ilaç kullanmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu durumda riskin ciddi olarak artabileceğini ifade eden uzman isim tedavi yöntemleri hakkında da bilinmeyenleri açıkladı.

1,5 AYDAN FAZLA SÜRÜYORSA KRONİK

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte pek çok kişi kollar ve bacaklar açık şekilde giyiniyor. Bu durum cildi kurdeşen hastalığına karşı daha da hazırlıksız bir hale getirebiliyor. Halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan bu hastalık 1,5 aydan daha uzun sürebiliyor. Bu durumda da aslında hatalık kronik bir hale geliyor.

ATOPİK YAPI TETİKLEYEBİLİYOR

Prof. Dr. Kutlubay, hastalığa ilişkin şu bilgileri verdi:

"Küçük küçük kabarıklıklardan tutun da 5-10 santimetreye varan çapta büyük ödemler meydana getirebilen, çok kaşıntılı, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen dermatolojik bir hastalık. Atopik yapı, alerjik bir cilt yapısının olması, temas eden şeylerin etkisi (yünlü giysiler vb) bunu tetikleyebiliyor.

Ürtikerin bir takım cinsleri var. Bunlardan birine spontan ürtiker diyoruz ki bu da akut ve kronik olarak ikiye ayrılıyor. 6 haftadan daha kısa sürerse akut, daha uzun sürerse kronik ürtiker olarak tanımlıyoruz. Bir de fiziksel ürtiker dediğimiz bir kurdeşen grubu var. Bunda da sıcak ürtikeri, güneş ürtikeri, basınç ürtikeri, su (akuajenik) ürtiker ve dermografik ürtiker dediğimiz bir takım alt gruplar var. Bunların hepsi hastayı olumsuz yönde etkiliyor, yaşam kalitesini bozuyor ama ama dermografik ürtikerin etkisi bu anlamda çok daha fazla"

Demografik ürtikerde hastaların poşetleri taşırken bile zorlandığı ifade ediliyor. Kutlubay yaptığı açıklamasında hastaların ağda ve epilasyon gibi kişisel bakım işlemlerine giremediği ve bu sebeple de hayat kalitelerinde ciddi bir düşüş olduğunu söylüyor.