Kiracılara borç çıkıyor! Sakın yapmayın, icralık olursunuz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında her geçen gün artan gerilim yeni meselelerin meydana gelmesine neden oluyor. Kiracılar dikkatli olmamaları durumunda ev sahiplerine borçlu çıkıyorlar.
Kiracılara borç çıkıyor! Sakın yapmayın, icralık olursunuz!

Kiracıların ev sahiplerine hiç hesapta olmayacak şekilde borçlandıklarına dair uyarılar ardı ardına yapılmaya başlandı.

Bu uyarıları dikkate almayan bazı kiracılar kötü niyetli ev sahiplerinin kurbanı olabiliyorlar. Bundan dolayı kiracıların yasal haklarını bilmeleri ve haklara yönelik tedbirli hareket etmeleri gerekiyor. Kiracı evi tahliye ederken yaptığı bir hata ile kendisini adeta ateşe atıyor.

KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERMEZ!

Kiracının ev sahibine kira borcu yükümlülüğünün sona ermesi için kira sözleşmesinin sona erdirilmesi gerekiyor. Kiracılar genellikle evi boşalttıklarında kira sözleşmesinin de otomatik olarak sona erdiğini düşünüyorlar. Oysa kiracının evi tahliye etmesinin kira sözleşmesi üzerinde herhangi bir önemi bulunmuyor. Kira sözleşmesinin sona ermesi için evden çıkmak yeterli gelmiyor.

Kiracı kira sözleşmesini sona erdirmek istiyorsa öncelikle bunu ev sahibine direkt olarak bildirmelidir. Bu da anahtar tesliminin ev sahibine yapılması ile mümkün olabiliyor. Bu süreçte anahtar ev sahibinden ayrı bir yakınına veya komşuya yapılırsa kira sözleşmesi sona ermez. Yapılması gereken gayet açıktır. Kiracı anahtarı bizzat ev sahibinin kendisine vermeli ve ev sahibinden anahtar teslim tutanağı alarak bunu kayıt altına almalıdır.

Ev sahibinden anahtar teslim tutanağı alan kiracılar kendilerini yasal güvence altına alıyorlar. Bu yapılmadığı takdirde ise kiracının başı biraz derde girebiliyor. Ev sahibi aylar sonra kiracıyı icraya vererek kira borcunu ödemediğini ileri sürebiliyor. Kiracı da bu borca itiraz ediyor ama elinde delili olmadığı için haklılığını kanıtlayamıyor. Ev sahibinden yazılı bir belge alınmış olsaydı bu belge mahkeme sürecinde kiracının en büyük dayanağı olacaktı.

Uzmanlar kiracıların evden çıkarken kesinlikle anahtarı ev sahibinin kendisine teslim edilmesini öneriyorlar.