Kira sözleşmesinde yazan zam oranı ne zaman geçersiz olur?

Kira sözleşmelerinde bazen ev sahipleri ve kiracılar zam oranında anlaşarak kiraya yapılacak zammı belirleyebiliyorlar. Bu zam oranı hangi durumlarda geçersiz olur?
Kira sözleşmesinde yazan zam oranı ne zaman geçersiz olur?

Kira sözleşmeleri kiracılık sürecinin en belirleyici belgesidir. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tüm ilişki kira sözleşmesinde yazılı kaideler ile belirlenmektedir. Ancak kira sözleşmesinde kayıt altına alınan her şey her durumda geçerli olmayabiliyor.

Kira zammı oranı da bunlardan birisi oluyor. Ev sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceğinin ana çerçevesi yasalarla belirlenmektedir. Yasalar ile kira sözleşmesi çeliştiğinde ise geçerli olan yasal kaideler olacaktır.

ANLAŞILAN KİRA ARTIŞ ORANI NE ZAMAN UYGULANMAZ!

Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kiracılar ile bir oran belirleyip kiraya her yıl o oranda zam yapılacağını belirleyebilirler. Kira zammı dönemi geldiğinde ise bu oran ile yasal kira artış oranı karşılaştırılır. Eğer kira sözleşmesinde yazılı olan oran yasal kira artış oranını geçmiyor ise kira sözleşmesinde yazılı olan zam rakamı uygulanır.

Kira sözleşmesinde yazılı olan zam oranı eğer yasal kira artış oranını geçiyorsa o zaman işler değişiyor. Bu durumda kira zammı belirlenirken kira sözleşmesine bakılmaz. Ev sahibi mecburen yasal kira artış oranı kadar kiraya zam yapabilir. Bunun üzerinde yapılacak her türlü zam yasal olmayacaktır ve mahkeme aşaması olursa ev sahibi haksız bulunacaktır.

Kira sözleşmesinde ev sahibi ile kiracı yüzde 75 oranında kira zammında anlaşmış olabilirler. Kiracı bu kira sözleşmesini imzalamış ve geçerlilik konusunda herhangi bir şüphesi yoktur. Kira sözleşmesinin yenilendiği gün geldiğinde son 12 aylık TÜFE oranı ise yüzde 55 oranında çıkmış olsun. Bu durumda ev sahibi kiraya yüzde 75 oranında zam yapamaz. Ev sahibi kirayı yüzde 55’in üzerinde kesinlikle artıramaz. Yüzde 55’in üzerinde yapılacak olan zam için kiracının onayı gerekir. Bu onay olmadan ev sahipleri kiraya son 12 ayında TÜFE oranının üzerinde zam yapamazlar.