Kirasını geç ödeyen yandı! Ev sahipleri notere koşacak!

Kiracıların kira ödemelerini aksatmaları ve geç ödemeleri karşısında ev sahiplerinin doğan yasal hakları merak ediliyor. Kirasını düzenli ödemeyen kiracıya ne yapılır?
Kirasını geç ödeyen yandı! Ev sahipleri notere koşacak!

Türkiye’de kiracılık sorunu yaşanmaya devam ediliyor. Ev sahipleri ile kiracılar sürekli olarak karşı karşıya geliyorlar. Taraflar kendi açılarından olaya baktıklarında kendilerini haklı görüyorlar. Kamuoyunda ise ev sahiplerinin de kiracıların da haklı bulundukları durumlar bulunuyor. Ancak kimin haklı görüldüğü değil yasaların verdiği hüküm önemli. Kirasını zamanında ödemeyenler için ise yapılacak olan uygulama çok açık.

EV SAHİPLERİ NOTERDEN İHTAR ÇEKİYOR!

Ev sahipleri kiracılarının kira ödemesi yapmamaları durumunda doğan yasal haklarını kullanabiliyorlar. Kiracılar ev sahibine belirlenen günde kira ödemesi yapmakla sorumludur. Yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı bazı kiracılar bu kira ödemelerini geciktirebiliyorlar. Ancak bunu yapma hakları bulunmuyor. Bu durumda da ev sahiplerinin bir kısmı yasal haklarını kullanıyor.

Ev sahipleri kiracıları kirayı 1 gün bile geciktirse ihtar çekme hakkına sahipler. Noter üzerinden çekilen bu ihtar ileride olası mahkeme sürecinde ev sahiplerinin en büyük dayanağı oluyor. Uygulamaya göre yıllık uzatılan kira sözleşmeleri esas alınarak hareket ediliyor. Bir kira sözleşmesi yılında ev sahipleri eğer kiracıya iki haklı ihtar çekerlerse o kiracının evden çıkmasını mahkeme aracılığı ile talep edebilirler. Bunun için de kirasını geciktiren kiracıya noter üzerinden ihtar gönderiliyor.

Kira sözleşmesi yılı içerisinde haklı bir gerekçe ile ev sahibi kiracıya iki ihtar çekmişse ve kiracı borcunu ödese bile ev sahibi kiracının evden tahliyesini isteyebiliyor. Bu durumda kiracının evden tahliyesi üstelik mahkeme kararı ile sağlanabiliyor. Bu duruma düşmek istemeyen kiracıların kira ödemelerini düzenli olarak yapmaları gerekiyor. Düzenli kira ödeyen bir kiracının ev sahibi tarafından evden çıkarılması oldukça zor bir durumdur. Bunun için çok özel şartların gerçekleşmiş olması gerekir.