Hemen kontrol edin! SGK on binlerce kişinin emekli maaşını kesti!

Emekli maaşları tartışma konusu olurken SGK’nın bazı emeklilerin maaşlarını kesmeye başladığı açıklandı. SGK hangi emeklilerin maaşlarını kesiyor?
Hemen kontrol edin! SGK on binlerce kişinin emekli maaşını kesti!

Türkiye’de yaklaşık 12 milyon emekli ve yaklaşık 4 milyon da ölüm aylığı alma hakkı olan dul ve yetim maaşı alan vatandaş bulunuyor. Yaklaşık olarak 16 milyon kişiye SGK tarafından her ay maaş ödemesi yapılıyor. Bu maaş yükü oldukça fazla olurken SGK’nın sürdürülebilir bütçesini tehdit ediyor. Bu durum karşısında ek denetimlere başlayan SGK’nın radarına çok sayıda kurallara aykırı şekilde emekli olmuş kişilerin takıldığı bildirildi.

88 BİN KİŞİNİN MAAŞI KESİLDİ!

SGK’nın yapılan denetimlerde yaklaşık olarak 88 bin kişinin kurallara aykırı şekilde emeklilik hakkı elde ettiklerine dair tespit yapıldı. Bu kişiler için yapılan ilk yaptırım ise maaşların kesilmesi oluyor. Bu kişilere ödenen emekli maaşları kesiliyor ve bu şekilde 88 bin kişi için karar verildiği bildirildi. Denetimlerin devam ettiği belirtilirken kimlerin bu denetimlere takıldıkları belli oldu.

SAHTE SİGORTA YAPTIRANLAR YAKALANIYOR

SGK müfettişlerinin yapmış oldukları denetimlerde sahte sigorta yaptıranlar ve bunlara aracılık edilen sahte iş yerleri tespit edildi. Bu iş yerlerinin çoğunun büyük şehirlerde oldukları belirlenirken sayılarının 1.500’ü geçtiği açıklandı. Bu iş yerlerinde sahte sigorta yaptıran kişiler emeklilikte kendilerine avantaj elde edip prim gün sayısı satın almış oluyorlar. Çalışmadıkları halde sigorta primleri ödenen kişiler hak etmedikleri şekilde emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Sahre sigortalılık yapılan iş yerlerinin bir kısmının da gerçek iş yerleri oldukları tespit edildi. Akrabaların ve tanıdıkların iş yerlerinde kendilerini sigortalı gösteren bu kişiler SGK’dan hak etmedikleri şekilde emekli maaşı alarak kurumu zarara uğratıyorlar.

SGK CEZA KESİYOR!

SGK’nın artık idare edilebilir bir bütçe imkanı pek kalmadı. EYT’lilerin de devreye girmesi ile SGK’nın yükü oldukça arttı. Bu yük kurum içi denetimlerle biraz hafifletilmek isteniyor. Bu çerçevede de SGK denetmenleri çok yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu çalışma neticesinde de haksız yere emekli olma imkanı bulanlar tespit ediliyorlar.

Emekli maaşı alan ama emekli olmaması gereken kişilerin tespit edilmesi durumunda ilk olarak o kişinin emekli maaşı kesiliyor. Ancak SGK bu kişinin peşini kolay kolay bırakmıyor. SGK’dan haksız yere alınan maaşlar faizi ile geri isteniyor. Tüm maaşları faizi ile ödemek zorunda kalan kişiler zor durumda kalıyorlar. Ayrıca sahte sigortalılık ile ödenen primler de SGK’ya gelir olarak kaydedilip o günler iptal ediliyor. Bu kişilerin yeniden emekli olabilmeleri için yıllarca çalışması gerekiyor. Haksız yere emekli maaşı alanları SGK tam anlamıyla pişman ediyor.