BOTAŞ Eylül 2023 doğalgaz tarifelerini açıkladı! Doğalgaza zam yapıldı mı?

Her ayın ilk günü belirlenen doğalgaz tarifeleri için BOTAŞ’tan açıklama geldi. Doğalgaz fiyatlarına Eylül ayında zam yapıldı mı?
BOTAŞ Eylül 2023 doğalgaz tarifelerini açıkladı! Doğalgaza zam yapıldı mı?

Türkiye’de doğalgaz fiyatlarını belirleyerek açıklayan dağıtıcı kurum olan Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından Eylül ayında uygulanacak olan doğalgaz tarifeleri açıklandı. Yapılan açıklamaya göre belirlenen doğalgaz tarifelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

TARİFELER BELLİ OLDU!

Konutlarda kullanılan doğalgaz için BOTAŞ’ın Eylül ayı tarifesine göre dağıtım şirketlerine uygulanacak satış fiyatı 1000 metreküp doğalgaz için 4.080 TL olacak. Sanayi abonelerinin tarifesinde ise kademe 1 için 1000 metreküp doğalgaz 7.124 TL, kademe 2 için 1000 metreküp doğalgaz 9.478 TL olacak. Elektrik üretim amacıyla kullanılan doğalgazın tarifesi ise 1000 metreküp için 10.000 TL olarak belirlendi.

AVRUPA’DA İKİNCİ EN UCUZ DOĞALGAZ

BOTAŞ’ın yapmış olduğu açıklamada Türkiye’de uygulanan doğalgaz tarifesi ile Avrupa’daki fiyatlar da karşılaştırıldı. Household Energy Price Indeks (HEP) verilerine göre Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük fiyatlı doğalgaz Türkiye’de bulunuyor.

KONUTLARDA BEDAVA DOĞALGAZ DEVAM EDİYOR

Karadeniz doğalgazının karaya çıkarılması nedeniyle vatandaşlara Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdelenen bedava doğalgaz uygulaması Eylül ayında da devam ediyor. Evlerde kullanılan doğalgazın 25 metreküplük kısmı devlet tarafından karşılanacak ve vatandaşlar için bu kısım tamamen bedava olacak. Bunun için de Eylül faturalarında konutlarda 25 metreküplük kısım nihai faturada yer almayacak.

Doğalgaz fiyatlarının özellikle kış aylarında yükselmesi bekleniyor. Kullanımın yoğun olduğu dönem olan kış aylarında doğalgaz fiyatları da olumsuz etkileniyor. Şu anda hem kurlarda hem de küresel piyasalarda doğalgaz fiyatlarında çok önemli değişiklikler olmadığı için herhangi bir zam uygulanmıyor. Ayrıca doğalgaz zammı olmaması bir diğer yönden de enflasyonun yükselişine karşı bir tedbir olacak.