Zeytin ve zeytin yağı fiyatları uçacak! Manisa'da aşırı yağış zeytini vurdu

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezleri arasında yer alan Manisa'da ekili zeytin arazileri aşırı yağıştan zarar gördü.
Zeytin ve zeytin yağı fiyatları uçacak! Manisa'da aşırı yağış zeytini vurdu

Manisa Saruhanlı'da bir süredir etkili olan şiddetli sağanak yağışlar ne yazık ki ekili zeytin arazilerini olumsuz etkiledi. Aşırı yağışlar nedeniyle zeytinlerde halkalı leke hastalığı oluşurken üreticiler zeytinleri kurtarmak için ilaçlama çalışmalarına başladı.

Yaşanan olumsuz durumu değerlendiren Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur “İleriki günlerde zeytin piyasasını ve yağ piyasasını etkileyeceğini tahmin ediyorum” diyerek hem zeytin hem de zeytinyağı fiyatlarının yükselebileceği uyarısında bulundu. Leke hastalığı ne yazık ki zeytinin en büyük düşmanı olarak gösteriliyordu.

ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞI FİYATLARINA LEKE HASTALIĞI ZAMMI GELEBİLİR!

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezleri arasında yer alan Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde zeytin üreticileri aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen halkalı leke hastalığından sorun yaşıyor. Sezon başlamadan hastalığın baş gösterdiği zeytinde üreticiler ilaçlama yöntemiyle hastalıktan kurtulmayı hedeflerken Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur “İleriki günlerde zeytin piyasasını ve yağ piyasasını etkileyeceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde mevsim dışı aşırı yağışlar zeytini vurdu. Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezleri arasında yer alan Saruhanlı’da özellikle zeytinyağı üretimi amacıyla yetiştirilen Edremit ve domat türlerinde halkalı leke hastalığı görüldü. Mevsimi dışında gerçekleşen aşırı yağışlar nedeniyle toprağın rutubetli kalmasıyla ağaçlara bulaşan halkalı leke hastalığı ağaçtaki yaprakları dökerek ağacın nefes almasına engel oluyor. Verimi oldukça etkileyen ve tedavi edilebilen hastalık nedeniyle çiftçilerin masraflı mücadelesi de başladı. Sezona kadar ağaçlarını iyileştirmeyi hedefleyen çiftçiler sezona verimli girmek istiyor.

zeytin-1.jpg

Kıtlığın kuraklıktan değil bu sefer yağıştan geleceğini ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur çok yağmur yağmasının hiç yağmur yağmaması kadar zararlı olduğunu söyledi. Zeytinlerde oluşan hastalığın önüne geçilememesi durumunda hem zeytin hem de zeytin yağı fiyatlarında yükseliş yaşanabileceği ifade edildi.