Kiracı boşanırsa kira sözleşmesi ne olur?

Kiracıların bazı durumlarda hangi yasal uygulamalar ile karşılaşacakları merak konusu oluyor. Kiracı boşanırsa kira sözleşmesi hakkında ev sahibine herhangi bir hak doğar mı?
Kiracı boşanırsa kira sözleşmesi ne olur?

Kira sözleşmesi ile başlatılan kiracılık durumu ilerleyen süreçte çeşitli yasal uygulamalara muhatap olabiliyor. Özel durumların gelişmesi halinde ise ne kiracılar ne de ev sahipleri yasal haklarını bilmiyorlar. Bu durumlarda da taraflar kendi çıkarlarını düşünerek bunu hakmış gibi ortaya koyabiliyorlar. Oysa yasal olarak yapılacak olan uygulama net bir şekilde sabittir.

KİRACININ BOŞANMASI DURUMU!

Evini bir aileye kiralayan ev sahibi kiracının boşanması durumunda kira sözleşmesini sona erdirme yolunu tercih edebiliyor. Ancak burada ev sahibinin herhangi bir hakkı bulunmuyor. Hatta ev sahibini ilgilendiren en küçük bir konu daha yok. Yasal uygulamada böyle bir durum da bulunmuyor.

Kiracı eğer boşanmışsa mahkeme o evde hangi tarafın kalacağına da karar verebiliyor. Kadın veya erkek o evde kalmaya devam edebilir. Buna ya anlaşarak ya da mahkeme hükmü ile karar veriliyor. Bu durumda ev sahibi ile yapılan kira sözleşmesi aynı şekilde devam edecektir. Herhangi bir değişiklik yapılamaz, ev sahibi kira sözleşmesini haklı gerekçe diyerek sona erdiremez.

Kira sözleşmesinde imzası bulunan eş değil de evde diğer eş kalması durumunda da ev sahibinin pozisyonunu değiştiren bir durum olmuyor. Bu şekilde diğer eş ile yapılan kira sözleşmesi geçerli olmaya devam eder. Yeni bir kira sözleşmesinin yapılmasına da gerek yoktur. Ev sahibi bu durumda kiracının kapısını zam diyerek de çalamaz. Kira sözleşmesinin kuralları neyse herhangi bir değişiklik yapılmadan o uygulanmaya devam edilir.

Kiracı boşanır ve her iki eş de evden çıkmak isterlerse bu durum onlar için haklı gerekçe olur. Bu durumda ise kiracı ev sahibi yasal süresinde bildirim yapmak koşuluyla kira sözleşmesini sonlandırır. Bugünlerde ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak için uğraştıklarından dolayı kiracının evi boşaltacak olması ev sahibi için de problem olmayacaktır.