İhtiyaçtan evden çıkarılan kiracı ev sahibinden tazminat alabilir mi?

Ev sahipleri evlere ihtiyaçları oldukları gerekçesi ile kiracıları evden çıkarabiliyorlar. Kiracıların bu durumda ev sahibinden tazminat isteme hakları var mı?
İhtiyaçtan evden çıkarılan kiracı ev sahibinden tazminat alabilir mi?

Ev sahipleri kirada olan evlerine ihtiyaç duyabiliyorlar. Bu durumda da kiracıların evden çıkarılması gerekiyor ve bu talep ile kiracının kapısı çalınıyor. Kiracılar ise oldukça zor bir durumda kalıyorlar. Ev sahibinin talebine olur veren kiracılar evden çıkıyorlar. Bu süreçte ev sahibinden kiracıların bazıları para talep edebiliyorlar ama ne böyle bir uygulama var ne de buna hakları var. Peki kiracının tazminat hakkı hangi koşullarda doğabilir?

EV SAHİBİ DÜRÜST OLMALI!

Ev sahibinin eve ihtiyacı gerçekten varsa ve buna kiracı itiraz etmeden evden çıkmamışsa bu işlemde herhangi bir sorun yok. Ancak art niyetli ev sahipleri kiracılarını evden çıkarmak için her yolu deniyorlar. Eve ihtiyacım var bahanesi ile kiracıyı evden çıkaran bu ev sahipleri sonrasında evi bir başkasına daha yüksek kira bedeli ile kiralıyorlar. Bu durumda eski kiracı kendisini aldatılmış olarak hissediyor. Bu eğilim o kadar yaygınlaştı ki artık kiracılar ev sahiplerinin eve ihtiyaçları olduğuna dahi inanmıyorlar. Bu da aradaki çekişmeleri artırıyor.

KİRACININ TAZMİNAT HAKKI!

Kiracısını aldatarak evden çıkmasını sağlayan ev sahibinden kiracılar tazminat talep edebilirler. Bu yasaların verdiği bir hak olurken bunun kullanılabilmesi için çok keskin koşullar isteniyor. Öncelikle kiracının tazminat hakkını kullanabilmesi için ev sahibinin kiracıdan ihtiyaçtan dolayı evden tahliyesini istemesinin belgelenebilir olması gerekir. Bunun da en kolay yolu ev sahibine mahkeme sürecini işletmesini bildirmek oluyor.

Kiracı ihtiyaçtan dolayı evden çıkacaksa arabulucu aşamasında bu anlaşmayı ev sahibi ile yaparsa ileride elinde bir belge olacaktır. Bu belge de kiracının tazminat hakkının en büyük delili olur. Eğer ev sahibi evi kiracı çıktıktan sonra 3 yıl içerisinde bir başkasına kiralarsa 1 yıllık kira bedeli kadar eski kiracısına tazminat ödemek zorunda kalır.