6 yıllık araştırma sona erdi! 7.1 deprem olacak bölge açıklandı 5 il birden yıkılacak

Kahramanmaraş depremi ile büyük bir yıkıma neden olurken ortaya çıkan muazzam enerji diğer fayları da harekete geçirmişti. Deprem riski yüksek olan bölgeler ilçeler açıklandı.
6 yıllık araştırma sona erdi! 7.1 deprem olacak bölge açıklandı 5 il birden yıkılacak

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak biri 7,7 ve diğeri 7,6 şiddetinde iki deprem peş peşe yaşanmış, tarihte eşi benzeri az görülen büyük bir yıkıma neden olmuştu. Deprem 11 ilde yıkıma neden olurken Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya en az merkez üssü olan Kahramanmaraş kadar büyük bir yıkıma uğramış, 50 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan depremde ortaya çıkan büyük enerji diğer fay hatlarını da harekete geçirmiş Türkiye'de büyük bir deprem fırtınası yaşanmaya başlanmıştı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan bir deprem açıklaması geldi. Sözbilir, 6 yıldır sürdürdükleri İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirtti. Sözbilir, Tuzla fayının 2 bin yılda kırılan bir fay olduğunu ifade ederek, "2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Yakında kırılma ihtimali yüksek" dedi.

BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK, DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN BÖLGELER İLLER HANGİLERİ?

Son dakika haberi... İzmir'deki 5 fay üzerinde yaklaşık 6 yıldır çalıştıklarını ifade eden DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

İzmir fayındaki son depremin 1688 yılında meydana geldiğini anlatan Sözbilir, "Yaklaşık 340 yıl geçmiş. O fayın deprem tekrarlama aralığı biraz daha geniş, yaklaşık bin yıla yakın. "

"Dolayısıyla İzmir fayının da yakın bir gelecekte kırılma şansı olmadığını düşünüyorum ama İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Dolayısıyla Tuzla fayı açısından İzmir'in deprem tehlikesinin değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

izmir-depremi.jpg

İZMİR'DE DEPREM RİSKİ VAR MI, MANİSA'DA BÜYÜK DEPREM OLUR MU?

Tuzla fayının dikkat edilmesi gereken bir fay hattı olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu fay hattının toplamda 50 km uzunluğunda olduğunu ifade ederek bu fay hattının 2 bin yıldır kırılmadığını ve bu nedenle kırılmaya yakın olduğunu söyledi. Bu nedenle bölgeyi uyaran Sözbilir bu bölgenin depreme hazır olmadığını ve acilen depreme hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi.