Covid 19 geçirenler BionTech ve Sinovac aşısı olanlar! Kalp krizi riski ve ölüm arttı resmen kanıtlandı

2020 senesinde patlak veren ve tüm dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını sonrasında şoke eden açıklama geldi. Aşı olanlar Covid-19 geçirenler dikkat!
Covid 19 geçirenler BionTech ve Sinovac aşısı olanlar! Kalp krizi riski ve ölüm arttı resmen kanıtlandı

Covid 19 geçirenler BionTech ve Sinovac aşısı olanlar! Kalp krizi riski ve ölüm arttı resmen kanıtlandı - Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve tüm dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını aşının bulunması ile korkulu rüya olmaktan çıkmış ve yasaklar peş peşe kaldırılmıştı.

Koronavirüs salgını sonrasında ne yazık ki kalp krizi, pıhtı atma gibi sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısında büyük artış yaşanmıştı. Özellikle aşı karşıtları bu ölümlerin nedenini aşılar olarak duyururken konu hakkında ilk geniş katılımlı araştırma sonuçları açıklandı.

KORONAVİRÜS AŞISI VE COVİD-19 KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIR MI, ÖLÜM RİSKİ VAR MI?

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde görev yapan Uzman Doktor İbrahim Oğuz, 20 milyon insan üzerinde yapılan çalışma ile Covid aşısı olmayanların aşı olanlara oranla daha fazla kalp krizi riski taşıdığının ortaya çıktığını belirtti. İstatistiklere göre Türkiye’de ölümlerin büyük bölümünün kalp hastalıklarına bağlı olduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru İbrahim Oğuz, Corona döneminden sonra kalp hastalıklarının gençlerde de sık sık görüldüğünü ifade ederek, “Başlıca etkenleri arasında sigara kullanımındaki yaygınlık, kötü beslenme alışkanlıkları, spordan uzaklaşmak, tuz kullanımı ve birçok faktör var. Ancak son zamanlarda yapılan bir çalışma ile çarpıcı sonuçlarla karşılaştık. Korona döneminden sonra vatandaşlar özellikle kalp krizine bağlı ölümleri Covid aşısına bağlıyordu. Ancak 20 milyon insan arasında 1 yıl takip ile bir çalışma yapıldı.

Çalışmanın sonucuna göre aşı olmayanlarda aşı olanlara göre daha fazla kalp hastalıkları ve ölüm gözlendiği ortaya çıktı. Covid aşısı değil daha çok Covid insanlarda kalp krizi riskini artırıyor. Önce Covid hastalığına yakalanıp, daha sonra kalp krizi geçirdiği için insanlar bunu aşıya bağlıyor. Ama yapılan bu çalışma ile bunun tam tersi olduğu ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

ERKEN KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Kalp krizi belirtileri için de açıklama yapan Oğuz, sadece sol kol ağrısının belirti olarak kabul edilemeyeceğini ifade ederken en önemli belirtinin göğüs üzerinde baskı şeklinde hissedilen ağrı olduğunu söyledi. Göğüste baskı ve ağırlık şekilnde ki belirtilerin doktora başvuru yapılması gerektiğini belirten Oğuz bununla birlikte ortaya çıkan sol kol uyuşması, ağrı, terleme, ve bunlara eşlik eden nefes darlığı gibi belirtilerin kalp krizi belirtisi olduğunu söyledi.