TÜİK TEFE TÜFE Nisan ayı enflasyonu ve Mayıs 2024 resmi kira artışı zam oranı açıklandı

Milyonlarca memur, emekli, ev sahibi ve kiracının beklemiş olduğu Nisan ayı enflasyonu ve Mayıs ayı resmi kara artışı zam oranı son dakika TÜİK tarafından açıklandı. Enflasyon ne kadar, yüzde kaç çıktı?
TÜİK TEFE TÜFE Nisan ayı enflasyonu ve Mayıs 2024 resmi kira artışı zam oranı açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK piyasaların ve kamuoyunun büyük bir merakla beklemiş olduğu enflasyon raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda yer alan aylık TÜFE oranı memur ve emekli maaşı enflasyon farkı zammı hesaplama işleminde, 12 aylık TÜFE ortalaması ise kira artışı resmi zam oranı hesaplamasında kullanılması nedeniyle merakla bekleniyordu.

TÜİK TEFE TÜFE NİSAN AYI ENFLASYONU! NİSAN 2024 AYLIK TÜFE YÜZDE KAÇ NE KADAR ÇIKTI?

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %69,80, aylık %3,18 arttı TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,64 olarak gerçekleşti.

odran.jpg

TÜİK TEFE TÜFE MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI, MAYIS 2024 RESMİ KONUT ZAM ORANI YÜZDE KAÇ?

Pandemi döneminde yaşanan ekonomik dalgalanmadan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye yer almıştı. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş bir süre sonra kiralara da yansımış, kiralık ev fiyatları özellikle de büyük şehirlerde asgari ücreti bile geride bırakmıştı. Yüksek kiralara karşı hükümet aldığı kararla resmi kira artışı zam oranı için yasal sınır belirlemiş ve bu oranı yüzde 25 olarak açıklamıştı. Söz konusu düzenleme nedeni ile konutlarda Mayıs ayında da kira artış oranı yüzde 25 olarak uygulanacak.

Kira fiyatı: 10.000 TL

Kira artış oranı: Yüzde 25

Yeni kira: 12.500 TL

Net kira artış tutarı: 2.500 TL

MAYIS AYI İŞYERİ, OFİS, DÜKKAN, BÜRO RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLDU, İŞYERLERİNE NE KADAR, KAÇ TL ZAM GELDİ?

İşyeri, dükkan, ofis, depo gibi ticari amaçlarla kullanılan taşınmazlar için ise TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden zam yapılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda işyeri kira artışı resmi zam oranı Nisan ayı için şu şekilde hesaplanacak...

Kira fiyatı: 10.000 TL

Kira artış oranı: Yüzde 59.64

Yeni kira: 15.964TL

Net kira artış tutarı: 5.964 TL

Enflasyon rakamlarına göre konut ve işyeri kira artışları bu şekilde hesaplanırken enflasyonda yaşanan yükseliş hız kesmesine rağmen yükselişini sürdürdü.