ÖTV ve MTV ödeyen araç sahipleri! O şartla geriye dönük 5 senelik 146.856 TL PARA İADESİ yapılacak

ÖTV ve MTV ödeyen araç sahipleri hakkında KDK emsal karar açıkladı. O şartla geriye dönük 5 senelik 146.856 TL para iadesi alabilirsiniz!
ÖTV ve MTV ödeyen araç sahipleri! O şartla geriye dönük 5 senelik 146.856 TL PARA İADESİ yapılacak

ÖTV ve MTV ödeyen araç sahipleri! O şartla geriye dönük 5 senelik 146.856 TL PARA İADESİ yapılacak - Yükselen araç fiyatları nedeni ile MTV ve ÖTV rakamları da alev almış, ödenen rakamlar vatandaşın cebini yakarken araba sahibi olmayı iyice imkansız hale getirmişti. Ödenen ÖTV ve MTV rakamları rekor rakamlara ulaşırken konu hakkında KDK yeni bir emsal karara imza attı.

Kamu Denetçiliği Kurum KDK tarafından verilen emsal kararda aranılan koşulları yerine getiren kişilere zaman aşımı nedeniyle geriye dönük 5 senelik para iadesi için emsal karar açıklandı. Açıklanan emsal kararda ödenen MTV ve ÖTV rakamlarının para iadesi olarak geri alınmasının yolu açıldı. İşte o karar...

GERİYE DÖNÜK MTV VE ÖTV PARA İADESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

KDK tarafından yapılan açıklamada "Kurumumuza en son 02/06/2021 tarihinde yapılan başvuruda başvuran doğumsal olarak sağ obstetrik brakial pleksus felci rahatsızlığına sahip bir engelli olduğunu 2017 yılında aldığı rapor ve özel tertibat komisyon kararıyla yaptığı başvurunun, Araç Firması ve Çorum Vergi Dairesi görevlileri tarafından uygun kabul edilmesi üzerine alımı onaylan aracı 29.06.2017 tarihinde engelli aracı olarak adına kayıt ve tescilinin yapıldığını, raporların süreli olarak verilmesi nedeniyle 2018 ve 2019 yıllarında almış olduğu raporlardaki değişiklik nedeniyle Çorum Vergi Dairesi tarafından Gelir İdaresi Başkanlığından görüş yazısı talep edildiğini, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan incelemede 2017 – 2018 ve 2019 yıllarında almış olduğu raporların ilgili istisnadan yararlanmaya uygun olmadığı iddia edilerek alınan raporlara itiraz edilmesi üzerine yararlanılan istisna tutarları ve gecikme faizi ve ziyai cezası ile birlikte geri alınmasının talep edildiğini, en son itirazı sonucunda Ankara Şehir Hastanesinden alınmış olan rapor ile Gelir İdaresi Başkanlığından tekrardan görüş istendiği ancak Gelir İdaresi Başkanlığının en son rapor tarihi itibariyle engelliliği kabul ettiğini, oysa kendisinin doğuştan engelli olduğunu, durumunda bir değişme ve iyileşmenin söz konusu olmadığını sadece mevzuat güncellemeleri nedeniyle oransal değişiklikler ve tertibat değerlendirilmesi yapılması değişikliği olduğunu belirterek; 2017 yılında adına kayıt ve tescili yapılan aracın alımında yararlandığı ÖTV ve 2017 - 2018 - 2019 ve 2020 yıllarında yararlandığı MTV muafiyetinin, tüm gecikme ve ziyai cezasıyla birlikte iadesine dair idari işlemin iptali ile plakalı aracı için ödemiş olduğum tüm vergilerin iadesini talep etmektedir." denilerek para iadesi için onay verildi.

karar-1.jpg

karar-2.jpg

Açıklanan kararda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından araç sahibi olan ve engelli raporu alan kişiye para iadesi yapılması istendi. Söz konusu para iadesi için emsal karar aynı sorunları yaşayan kişiler için de örnek olması açısından büyük önem taşıyor. Bu kişiler ödemiş oldukları MTV ve ÖTV rakamlarını geri iade alabilecekler.