Merkez Bankası dolar kurunu baskılıyor mu? Mehmet Şimşek açıkladı, doları olanlar dikkat!

Merkez Bankası’nın dolar kuruna rezervlerde bulunan dövizleri satarak müdahale ettiği iddialarına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi. Merkez Bankası dolar kuruna müdahale ediyor mu?
Merkez Bankası dolar kurunu baskılıyor mu? Mehmet Şimşek açıkladı, doları olanlar dikkat!

Türkiye ekonomisinin son iki yıllık sürecinde Merkez Bankası’nın dolar kurunu baskılayabilmek için yaptığı müdahaleler olduğu biliniyor. Bunlar da genellikle kamu bankaları üzerinden dolar satışı yapılarak gerçekleştirildiği iddia ediliyordu. Çok sayıda ekonomist belirlenen dönemlerde dolar kurunun belirli seviyelerde stabil kalmasının nedenini bu dolar satışları olarak gösteriyordular.

DOLAR KURUNDA BASKI VAR MI?

Ekonomi yönetiminde yeni bir ekibin göreve gelmesi ile beraber para politikası da değişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yönetiminde yeni bir ekip Türkiye’nin para politikasına yön vermeye başladı. Bu ekibin göreve gelir gelmez yaptığı ilk işlerden birisi dolar kurunun üzerindeki baskıyı kaldırmak oldu. Bundan dolayı dolay kuru 20 TL seviyelerinden 27 TL seviyelerine kadar yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı olan Hafize Gaye Erkan dolar kurunu baskılamayacakları açıklamıştı. Ancak son günlerde Merkez Bankası’nın yeniden dolar kurunu baskılamak için döviz yaktığı iddia edildi. Buna gerekçe olarak ise merkez Bankası rezervlerindeki azalma gösterildi. Yaklaşık 5,8 milyar dolar bir hatalık süreçte azalmış ve bu iddialara göre bu faiz artırımına rağmen dolar kurunun yükselmemesi için yakıldı. Tüm bu iddialara Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi. Türkiye’de devlet dolar kurunu yükselmemesi için baskılıyor mu?

MEHMET ŞİMŞEK İDDİALARI YANITLADI!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir açıklama yaparak dolar kurunun baskılandığı iddialarına yanıt verdi. Bu iddiaların doğru olmadığını belirten Mehmet Şimşek, “Merkez Bankası’nın seviye hedefi gözeterek rezerv satışı ile kura müdahale ettiği iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Hazine ve Merkez Bankası olarak sermaye piyasalarını ve TL enstrümanlarını geliştirmek ve cazip kılmak adına çalışmalarımıza çok yoğum bir şekilde devam ediyoruz. Zaman içerisinde tüm sorunların üstesinden geldiğimiz görülecektir.” dedi.

DOLAR KURUNDA SON DURUM NE?

Merkez Bankası’nın Ağustos ayı faiz kararının hemen öncesinde dolar kuru 27,21 TL seviyesinde işlem görüyordu. Ancak faiz kararının ardından dolar kuru 25 TL’li seviyelere kadar geriledi. Çok geçmeden de yeniden yükselişler başladı ve dolar kuru şu anda 26,65 TL noktasında işlem görmeye devam ediyor.