FED faiz kararı Mayıs 2024 belli oldu!

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) faiz kararı ile alakalı olarak iki gündür yapılan toplantılar tamamlandı. FED’in merakla beklenen faiz kararı ne oldu?
FED faiz kararı Mayıs 2024 belli oldu!

Dünyada tüm piyasalar haftalardır Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından alınacak olan Mayıs 2024 faiz kararını bekliyorlardı. FED faiz kararını alabilmek için 30 Nisan – 1 Mayıs toplantılarını tamamladı. ABD ekonomisine dair verilerin masaya yatırıldığı toplantılara FED Başkanı Jerome Powell başkanlık yaptı. FED’in faiz kararı da bu toplantılardan çıktı.

FED’İN FAİZ KARARI AÇIKLANDI!

FED tarafından alınan faiz kararı belli oldu. Piyasalar FED’in herhangi bir şekilde faiz indirimi yapmayacaklarını düşünüyorlardı. Beklentiler ise FED’in faiz artırımı da yapmayarak faizi sabit bırakması şeklindeydi. FED faiz kararında piyasa beklentilerine tam isabet karşılık verdi. Buna göre Mayıs 2024 FED faiz kararı faizlerin yüzde 5,25 – 5,50 seviyesinde sabit bırakılması oldu. FED aylardır faizleri bu seviyede tutarak ekonomiyi soğutmaya ve enflasyonu düşürmeye çalışıyor.

FAİZ İNDİRİMLERİ NE ZAMAN?

FED’in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair de büyük bir merak yaşanıyor. Ancak ABD ekonomisinde henüz faiz indirimi yapılacak kadar ekonomik aktivite gelişmedi. FED bunu değerlendirerek faiz indirimlerine başlayacak. Ancak sürecin çok kolay olmayacağı biliniyor. Yılın son çeyreğinde faiz indirimleri olabileceği görüşü kuvvetlenirken FED’den gelecek açıklamalarda buna dair güçlü işaretler olması bekleniyor.

FED BAŞKANI AÇIKLAYACAK!

FED faiz kararının belli olması ile beraber tüm gözler FED başkanı Jerome Powell tarafından yapılacak açıklamalara çevrildi. Jerome Powell her FED faiz toplantısının ardından olduğu gibi gazetecilerin karşısına geçerek açıklamalarda bulunup basın mensuplarının sorularına cevap verecek. Bu açıklamaları bekleyen piyasalar FED’in bundan sonra atacağı adımlara dair işaretlere göre fiyatlama yapacak.

ALTIN VE DOLAR KURU ETKİLENECEK Mİ?

Altın ve dolar kurunun FED faiz kararının sonrasında göreceği fiyatlar şu anda en çok merak edilen konu haline geldi. Ancak 1 Mayıs nedeniyle Türkiye gibi çok sayıda ülkede resmi tatil uygulaması olduğu için piyasalar kapalı durumda. Bundan dolayı bu akşam FED faiz kararının piyasalar üzerindeki etkisinin çok sert olması beklenmiyor. Sadece sınırlı seviyede etki yapacak ve altın fiyatları ile dolar kurunda çok sert fiyat değişimleri olması beklenmiyor.

usakgundem.com HABERİDİR!