Koronavirüs aşısında son dakika kararı! Nadir ama öldürücü yan etkisi varmış

Bir dönem dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını milyonlarca kişinin ölümüne bir o kadar kişinin de enfekte olmasına neden oldu. Durum bu şekilde olunca salgının üzerinden zaman geçmesine rağmen aşılara ilişkin gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor.
Koronavirüs aşısında son dakika kararı! Nadir ama öldürücü yan etkisi varmış

Konuya ilişkin aktarılan son habere göre koronavirüs aşısının nadir görülen bir yan etkiye sahip olduğu ortaya çıktı. Durumun mahkeme tarafından kanıtlanması üzerine o koronavirüs aşısı piyasadan geri çekiliyor. İşte aşıya ilişkin son gelişmeler ve detaylar..

İngiltere’de üretilen AstraZeneca aşısının nadir olarak bir yan etkiye sebep olduğu ortaya çıktı. Konuya ilişkin, aşı firması tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada aşının ticari sebeplerden ötürü piyasadan kaldırıldığı ifade edildi. Kan pıhtılaşması ve düşük trombosit sayısına neden olabilen yan etkilerden dolayı aşı toplatılıyor.

YAN ETKİSİ KABUL EDİLDİ

AstraZeneca koronavirüs aşısının nadir bir yan etkiye sebep olabileceği ortaya çıktı. Aşı firması tarafından da kabul edilen yan etkisi sebebi ile aşı bundan sonra Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından kullanılmayacak.

Duruma ilişkin firma yetkilileri aşının geri çekilmesi için başvurusunu 5 Mart tarihinde yaptı. Kararı Salı günü yürürlüğe girmesi ile birlikte aşı toplatılmaya başlandı.

NADİR GÖRÜLEN YAN ETKİSİ AÇIKLANDI

Koronavirüs aşısı olan AstraZenaca’nın nadir görülen bir yan etkiye sahip olduğu ifade edildi. Nadir durumlarda TTS’ye sebep olabileceği kabul edildi. Bahsi geçen durum için aşı firması birçok dava ile karşı karşıya kaldı.

Şirket, bahsi geçen durum için yaptığı açıklamasında, “Tahminlere göre, aşımız kullanımının ilk yılında 6,5 milyondan fazla hayat kurtardı ve dünya çapında 3 milyarın üzerinde doz tedarik edildi. Çabalarımız dünyanın dört bir yanındaki hükümetler tarafından takdir edildi" ifadesini kullandı.

Diğer yandan firma, aşıyı geri çekme kararı ile devam eden davalar arasında bir bağlantı olmadığını durumun tamamen tesadüf olduğunun da atını çizdi. Aşının İngiltere’de en az 50 milyon kişiye uygulandığı biliniyor.