Uşak deprem bölgesinde mi? Uşak’tan fay hattı geçiyor mu?

Türkiye’nin batı illeri arasında olan Uşak’ta depremin riskinin olup olmadığı merak konusu oldu. Son dönemlerde ülkemizi pek çok noktasında olan depremler Uşaklıları tedirgin etti. Vatandaşlar Uşak’ın deprem böylesinde olup olmadığını araştırıyor.
Uşak deprem bölgesinde mi? Uşak’tan fay hattı geçiyor mu?

AFAD geçtiğimiz dönemlerde İl Afet Risk Azaltma Planı Raporu’nu yayımladı. Yayımlanan rapor içerisinde Uşak’ın deprem risk analizi de belli oldu. Vatandaşlar Uşak’tan fay hattı geçip geçmediğini merak ediyor. Uşak’ın deprem riski var mı, Uşak deprem bölgesinde mi? İşte merak edilen detaylar!

UŞAK DEPREM BÖLGESİNDE Mİ?

Uşak’ın deprem bölgesinde olup olmadığına ilişkin açıklama yapıldı. Uşak’tan geçen yaklaşık 4-20 km uzunluğunda diri fay hattı bulunmaktadır. Simav, Sivaslı ve Güre Fay hatları Uşak’ın farklı bölgelerinden geçmektedir. Yüksek 1. Riskli deprem bölgesinde olmasa da deprem açısından riskli 2. Bölgede yer almaktadır.

UŞAK’TA BÜYÜK DEPREM NE ZAMAN OLDU?

Deprem, ülkemizin en büyük gerçekleri arasında yerini alıyor. Özellikle son yıllarda meydana gelen büyük depremler sonrasında Uşaklılar büyük Uşak depremini araştırıyor. Uşak tarihinde 30 Eylül 1887 yılında Banaz’da büyük bir deprem oldu. Uşak ve Gediz’in köylerine bağlı olan yerleşim yerlerinde ağır hasara sebep olan 1887 Banaz depremi Batı Anadolu’nun tamamında hissedildi.

O dönemde hayvanların telef olmasına, yerden sıcak su fışkırmasına neden olan büyük depremin şiddeti ile ilgili resmi bir açıklama bulunmuyor. 1887 Banaz depremi ile en az 2000 yerleşim yerinin yıkıldığı biliniyor.

UŞAK'TA NEDEN AZ DEPREM OLDU?

Uşak’ta yapılan çalışmalara göre bu bölgede yaşanıldığı tespit edilen depremlerin sayısının sınırlı olması 1950 yılından önce bölgede yeterli sayıda deprem istasyonu olmamasından kaynaklanmaktadır.